Home K Frequentiesturingen

Frequentieregelaars: bepaal zelf het toerental van uw motor

Een frequentieregelaar is de ideale oplossing om het toerental van uw elektromotor te verhogen of verlagen. Met een frequentieomvormer bepaalt u zelf het toerental van uw motor voor een betere controle over uw machines en een lager energieverbruik.

Wat is een frequentieregelaar?

Frequentieregelaars, frequentiesturingen, frequentieomvormers of drives worden gebruikt om het toerental van een AC-motor aan te passen. Ze zetten de binnenkomende AC-spanning om naar een DC-spanning die wordt aangepast naar de gewenste frequentie. De aangepaste DC-spanning wordt op haar beurt opnieuw omgezet naar de juiste AC-spanning om de motor aan te drijven.  Vooral voor het opstarten en stoppen van machines is een frequentieregelaar handig. Die zorgt er namelijk voor dat de machine zacht en geleidelijk aan opstart en ook weer rustig afremt. Dat heeft als extra voordeel dat de bewegende onderdelen van de elektromotor en de machine minder snel slijten.

Bel of mail ons gerust voor meer informatie over frequentieregelaars. We helpen u graag de gepaste oplossing te vinden.

Waarom een frequentieregelaar gebruiken?

Frequentieregelaars bieden heel wat voordelen voor uw machines:

 • een verbeterde procesregeling
 • een verminderde mechanische spanning op motorregelingstoepassingen
 • een verminderd energieverbruik en dus lagere energiekosten
 • een hoger energierendement
 • een geoptimaliseerde werking van uw machines met elektromotoren
 • een langere levensduur van uw machines en motoren

Bovendien zijn de Invertek-frequentieregelaars zeer eenvoudig te installeren, te programmeren en te bedienen.

Soorten frequentieregelaars

Directe vs. indirecte frequentieomvormers

Indirecte frequentieomvormers werken in drie stappen. De vaste AC-spanning die binnenstroomt wordt via een DC-link omgevormd naar een flexibele wisselspanning die aangepast wordt aan de gewenste frequentie. Directe frequentieomvormers of matrix converters daarentegen hebben die DC-link niet. Directe omvormers maken gebruik van schakelingen met verschillende paden. Het voordeel daarvan is dat ze ook in de andere richting werken en dus regeneratief zijn.

Regeneratieve omvormers

Regeneratieve frequentieregelaars werken in beide richtingen. Energie die vrijkomt bij het remmen wordt gerecupereerd en teruggebracht naar het stroomnet. De omvormer werkt zo dus ook als een generator. Dit type frequentiesturing bewijst vooral zijn nut in liften, elektrische locomotieven en centrifuges die vaak afgeremd moeten worden.

Voor elke toepassing een gepaste oplossing

Frequentieregelaars worden in de meeste gevallen toegepast op pompen en ventilatoren. Daarnaast worden ze ook gebruikt om energie van hernieuwbare bronnen om te zetten naar elektriciteit. Bij Lambregt hebben we een breed aanbod aan omvormers voor elke toepassing, van kleine frequentiesturingen van 0,37 kW tot grote drives van 200 kW. Een frequentiesturing nodig die waterdicht of stofdicht is? Geen probleem! We hebben oplossingen voor alle omstandigheden:

 • algemene toepassingen
 • high performance toepassingen voor uitgebreidere programmatie
 • HVAC building services
 • pump control
 • lift- en hijstoepassingen

Bron: nl.vecteezy.com

Frequentieregelaars voor elke sector

Dankzij onze ervaring en ons ruime aanbod zijn we thuis in diverse sectoren, van landbouw over scheepsbouw tot de voedingsindustrie. We bieden frequentiesturingen voor allerlei toepassingen en gebieden. Sommige branches hebben specifieke vereisten die unieke aanpassingen of specificaties vragen. Bij Lambregt voorzien we steeds de beste oplossing voor uw noden, in welke sector uw bedrijf ook actief is.

Fieldservice

Bij Lambregt staat u als klant op de eerste plaats. We helpen u steeds zo goed mogelijk en geven advies over onze producten en de mogelijkheden voor uw toepassing. Daarnaast bieden we ook een fieldservice aan. We verkopen niet enkel frequentieregelaars, maar leveren en installeren die ook. We zorgen dat de omvormer perfect aangesloten is op uw machine en programmeren hem volgens de gewenste instellingen. Verder voeren we trillingsanalyses uit, balanceren we uw machines en lijnen we motor en machine uit.

Meer informatie over onze services? Bel of mail ons gerust.

Ook het koppel van uw motor verhogen?

Wilt u naast het toerental ook het koppel aanpassen? Dan hebt u een motorreductor nodig. Die verlaagt het toerental van uw elektromotor en verhoogt tegelijk het koppel ervan.

Merken

Bij ons kunt u terecht voor een breed gamma aan frequentieregelaars van diverse merken. We vinden merkonafhankelijkheid belangrijk omdat we zo onze klanten op de beste manier kunnen helpen en ze steeds het meest geschikte product aanbieden. Een kleine greep uit de merken die we aanbieden: Invertek, ABB, Leroy-Somer, Mitsubishi, Lenze en Omron.

  Elektromotoren en onderdelen

  Hebt u naast een frequentieregelaar ook andere toestellen nodig? Bij Lambregt vindt u niet alleen elektromotoren, maar ook motoronderdelen zoals koppelingen en lagers, alternatoren en motorreductoren. Wanneer u een nieuwe machine koopt is het mogelijk dat u meerdere toestellen nodig hebt. Dan staan we bij Lambregt voor u klaar met advies. We bekijken samen met u wat de beste oplossing is voor uw noden en begeleiden u in het maken van de juiste keuze.

   Nood aan een frequentieregelaar?

   Vraag meer informatie of een offerte aan.